Är du intresserad av att veta mer om vem jag är och vad som gjort mig till den jag är idag så läs gärna vidare nedan. Där summerar jag kort min uppväxt, hur det kommer sig att jag började ro och vad H.O.P.E. betyder för mig. Har du sedan mer frågor så tveka inte att kontakta mig!

"EN KROKIG RESA"

Jag växte upp i en kravlös familj, hade några nära vänner, hade ganska lätt för mig i det mesta som hade med idrott att göra och höll på med bland annat: ridning, gymnastik, handboll, basket, fotboll, friidrott, klättring, capoeira och alpint. Jag var en tjej som sprudlade av energi och utstrålade ett lugn och en trygghet. När jag var tolv år gammal flyttade jag och min familj till Oslo där jag började på en internationell skola. Jag har alltid lagt ner mycket tid på skolan vilket har gett resultat. I den nya skolan kom jag dock aldrig in i klassen och jag blev rätt så ensam, språket var tufft och mycket högre krav ställdes än vad jag var van vid. Efter ett tag började jag med friidrott och jag började träna med en tjej som var något bättre än mig vilket ledde till att vår tränare såg endast henne och utformade alla program efter henne, jag var ”det tredje hjulet”. Hemma var allt bra, aldrig några konflikter men heller aldrig några djupare samtal om hur vi faktiskt mådde, tänkte och kände. Somrarna tillbringade vi på familjens landställe i skärgården tillsammans med våra kusiner samt morföräldrar, fantastiskt men det stora samtalsämnet var alltid min kusins simprestationer.

Allt runt om kring mig handlade om prestation och det tog inte lång tid att lista ut hur jag skulle göra för att ”duga” och bli sedd. Plugga samt träna mer, -enkelt. Det är dock viktigt att poängtera att det aldrig var någon utomstående som satte några krav på mig men jag var som en svamp när andra fick kritik och tog den till mig. Dagarna blev snabbt längre och nätterna kortare för att allt skulle hinnas med. Skolan började gå bättre än ”bra” igen och jag fick mycket beröm. Träningen började också gå framåt och plötsligt fick flera upp ögonen för min utveckling. Det höll länge, lite för länge… Utan att reflektera över det så började jag gå ner i vikt. Jag hade lite att ta av så det var okej till en början men snart förstod jag att det fanns en koppling mellan mat och idrottsprestation. Jag blev en slav under vågen och anorexin var ett faktum.

Efter Norge flyttade jag efter familjen till Helsingborg där jag började ro, något jag fastnade direkt för och jag utvecklades snabbt. Förbundet såg mig som ett framtidslöfte och i min klubb hittade jag ett fantastiskt gäng killar att träna med men tyvärr utan någon tränare som anpassade träningen efter mig.

Till slut sökte jag hjälp och har sedan dess har jag genomgått flera behandlingar men aldrig blivit frisk. För ett par år sedan rasade det mesta. Skolan gick över styr (då det var den enda miljön jag fick beröm i) och jag orkade inte med folk som ifrågasatte min satsning och så vidare, så jag började tävlingen att bli så sjuk jag bara kunde… -för att gå ner i vikt, det kunde jag. Bara jag blev tillräckligt dålig skulle jag bli inlagd och på så sätt slippa alla ”krav” och bli sedd (bättre dålig uppmärksamhet än ingen uppmärksamhet). 

Men jag var ju inte redo att ”tacka för mig” så jag bestämde mig för att be om hjälp och ta mig tillbaka. Jag var för nyfiken på hur bra jag kan må och hur bra jag kan bli på rodd med rätt förutsättningar. Jag blev inlagd och fick sitta i rullstol till en början men fokus var nu att bli frisk. Åtta månader senare var jag tillbaka i skolan och efter tio månader genomförde jag mitt första träningspass! Jag såg till att få den hjälp jag behövde med träningsprogram och hade hela tiden en nära kontakt med mina behandlare på Mandometerkliniken, vilket gjorde att jag inte föll tillbaka i gamla spår. Träningen gick bättre och bättre och stegrades successivt. I juni 2015 uppnådde jag min största bedrift hittills, jag friskskrevs från min anorexi och ytterligare fem månader senare låg jag på startlinjen på kustrodd-VM i Peru... mest för att se och lära då mitt mål redan då var att ta medalj på VM 2016. Jag rodde in som tvåa i mitt försök och tog mig därmed till final, coolt! väl i final hade jag inget att förlora och min satsning räckte till en fjärdeplats, -endast nio sekunder från bronset. Ett bra avstamp och formmätare för VM 2016 i Monaco där målet var att ta medalj.

2016 kom äntligen mitt stora genombrott! Jag vann en tävling i Barcelona och besegrade även den regerande VM-mästarinnan (hade vunnit de två senaste åren).

Idag har jag fyra top-5 placeringar på VM.

Det är JAG som har gjort allt jobb, men mannen bakom mig har alltid varit Peter, min bästa vän och nu framtida kompanjon!

 

"... så jag gick dit måndagen därpå och sen var jag fast!"

När jag på hösten 2007 flyttade efter min familj till Helsingborg var tanken att jag skulle hitta en ny träningsform. Efter mycket funderande hade jag bestämt mig för att inte fortsätta med det jag trodde var det bästa jag visste, nämligen springa, hoppa och kasta. Efter flera år med brottandes mot Mr. Anorexus (anorexi) var det dock dags att bryta mönster och byta miljö, lämna friidrotten. Jag testade ett flertal idrotter men varken Capoeiran, klättringen eller paddlingen hade någon tävlinggrupp och trots att det var roligt var det något som saknades. Jag ville ju tävla, ta ut mig, se hur bra jag kunde bli... inte bara ut och titta på stenar eller spela på "pilbåge" (berimbau -ett pilbågsliknande instrument som Capoeirautövarna rör sig till). 

Men, så under en av mina långa söndagspromenader gick jag förbi roddklubbens öppna hus. Rodd var inte någon idrott jag kände till mer än det man ser på OS men det var något som lockade där de satt och drog på maskinerna i solen. Jag frågade om det fanns "öppna träningar" och blev erbjuden att komma ner "på måndag klockan sex". Sagt och gjort -klockan sex måndagen därpå (dagen efter!) gick jag dit och sedan dess har jag varit fast!

H.O.P.E.

Tiden jag var inlagd p.g.a. min anorexi var ingen tid jag minns med mycket glädje. Däremot var det en period då jag hade tid att reflektera mycket över mig själv, min situation och livet i stort. Med hjälp och hejarop från sjukvård, vänner och familj så tog jag mig igenom det tuffa. Ett minne som etsat sig fast från den tiden var från en av mina sämre dagar där...

När det äntligen var dags att gå att lägga sig efter en lång dag konstant fightandes med Mr. Aonrexus hittade jag en lapp på huvudkudden där okänd avsändare hade skrivit "H.O.P.E. -Hold On Pain Ends. För mig betydde den lappen väldigt mycket, jag är en kämpare -en myra! Idag följer akronymet mig var jag än går i form av en tatuering på min högra hälsena och jag tittar på det varje dag, inte minst då mjölksyran sprutar under intervallerna! Känslan när jag övervinner mig själv är underbar!

H.O.P.E(Read my story)